Boktips: Förklädesboken: Gamla och nya förkläden att sy själv av Kerstin Lokrantz

Den här boken har jag många minnen av från min barndom. Jag var mycket historieintresserad och gillade att sy, den här boken innehåller både historik och sömnad! En perfekt kombination.

”Förklädesboken: Gamla och ny Förkläden att sy själv” av Kerstin Lokrantz, Gidlunds, 1981, ISBN: 91-7021-3496

Historia och sömnad

Första kapitlet är ”Lite förklädeshistoria”. Kerstin tar avstamp i de första fynden eller som hon skriver

”Det finns tecken som tyder på att förkläden användes av de nordiska kvinnorna under vikingatiden…”

Förklädesboken: Gamla och ny Förkläden att sy själv, sidan 5

Därefter går hon igenom hur förklädet har använts genom historien från dess. Det är störst fokus på 1800-talet och sekelskiftet 1900. Kerstin tar också upp hur det har sett ut i Norge och Danmark, samt i olika bygder i Sverige. En del handlar också om ”männens praktiska förskinn”. Kapitlet och boken för den delen är fylld av bilder och målningar som illustrerar hur förkläden har sett ut och används under historien.

Förklädes historia avslutas med att konstatera att de användes av skolflickor ända fram till 30-talet. Men att de i de flesta yrkeskårer försvann på 60-talet. Men att de har fortsatt att används inom till exempel restaurangbranschen och i hemmen.

Innan delen med sömnadsmönster och beskrivningar är det ett uppslag med ”bruksanvisning”. Här beskriver Kerstin hur hon har tänkt med sömnaden och att hon inte har velat ändra så mycket på hur de ska sys. Hon beskriver bland annat hur man syr fällsöm som är en vanlig söm i förklädena, särskilt innan zig-zag uppfanns och blev allmän i hushållens symaskiner.

Hon beskriver också hur man ska tänka med diagrammen och hur man förstorar dessa så man kan sy förklädena.

19 Förkläden

Totalt är det mönster till 19 förkläden i boken. Det är tre stycken för barn och fem stycken beskrivs som ”Lättsytt förkläde”. De övriga 11 stycken börjar med en historisk bild som visar vad förklädet är inspirerat av och hur det burits.

Det första förklädet är inspirerat av det som Alice i underlandet bar. Sedan fortsätter det med både klassiska förklädes så som Carl Larsson förkläde och förkläden som man idag bara ser på museum.

Alla förkläden har mönstren uppritade på rutnät där varje ruta motsvarar 5 cm, men alla mått är också utskrivna. Det finns ingen tygåtgång angiven, däremot övriga tillbehör man kan behöva och hur mycket snedslå som behövs. Det finns också tydliga sömnads instruktioner till varje förkläde.

De fem förkläden som beskrivs som lättsydda är sydda av raka bitar och här får man också en instruktion på hur bitarna ska klippas ur tyget. Sömnadsbeskrivningen illustreras med teckningar som visar exakt hur man ska sy.

Är det här en bok för din bokhylla?

Jag gillar den här boken och jag har tidigare sytt flera förkläden ut den. Bland annat mitt pepparkaksförkläde som jag sydde i ett brunt tyg med orangea snedslå som en vink åt 1970-talet. Det är en bra blandning på förklädena, det är förkläden som man utan problem skulle sy för att använda hemma vid matlagning och kanske trädgårdsarbete. Jag skulle vilja ha ett trädgårdsförkläde, det insåg jag nu när jag bläddrar i boken.

Seden finns det också förkläden som mer hör hemma på museum. Jag som hela mitt liv har bott nära och även jobbat på Jamtli Historieland där man klär ut sig till olika historiska figurer kan se en användning för dem där.

Att boken gavs ut 1981 märks för det finns några skillnader från böcker som ges ut idag med mönster. Till exempel är alla mönster skrivning till en högst oklar storlek medium, utan några instruktionen för hur man ändrar på storleken. Det är också olika viktigt med storleken, vissa förkläden knyter man i ryggen men andra knäpps med knappar, och då blir det viktigare med storleken. Idag hade man nog också förväntat sig någon form av tygåtgångsuträkning. Inget av det här förvånar mig för det är ofta så i äldre böcker.

Jag tycker att det är en intressant bok som jag tycker är inspirerande. Och kanske ska jag ta och sy mig ett trädgårdsförkläde som jag ha när jag sköter min lilla men naggande goda trädgård.

Virkning på resan

Nu under sommaren så blir det en del resor. Det är både kortare och längre, sen ska man inte glömma resorna till och från jobbet. Så resa med ett hantverk det är något som sker nästan varje dag. Och sedan i våras så reser jag med en virkning. Och så här tänker jag när jag ska resa med min virkning.

Sommarens virkning ute på resa

Jag virkar just nu på en filt som heter Crojo Retro som är designad av Sue Maton som driver virkföretaget The Mercerie. Crojo Retro består av blommor och blad. Blommorna virkar jag i häpnadsvärda 18 färger och bladen i tre. Det var ett lätt beslut att bestämma vilka som i det här skede skulle bli min resevirkning och vilken del som skulle få vara hemma. Så jag packade 18 färger…, nej det gjorde jag inte.

Det är bladen som är min resevirkning. För att ytterligare underlätta så har jag valt att serievirka. Det betyder att jag har virkat över 200 prickar i samma ljusgröna nyans. Och nu virkar jag runt alla dessa prickar med en klargrön färg. Till sist så ska prickarna virkas ihop sju och sju till blad.

Ur ett reseperspektiv har det funkat jättebra. Jag har lärt mig mönstret jag ska virka och virkat i en och samma färg. Det har gjort det lätt att ta fram på tåget och i bilen.

Vad har jag då med mig?

Förutom själva virkningen, som är packad i olika plastpåsar från IKEA, har jag med mig virknål, sax och en nål utan udd.

Plastpåsarna är ziplock påsar så de är lätta att stänga. Jag har en stor som får plats med alla saker. Sedan har jag flera mindre för att hålla reda på smådelarna som jag virkar på.

Virknålen är en av mina favoriter från Clover, den ligger skönt i handen och är lagom spetsig.

Saxen är en liten en från HiyaHiya. Den är perfekt för att klippa av en tråd men inte för mer än det. På saxen har jag satt fast en liten virkad blomma att sätta nålen i. Men på en av sommarens resor hamnade vi på Limmo design och Nova skulle absolut ha en magnetisk nålhållare, jag fick den senare av henne så den sitter nu på blomman och håller fast nålen så fint.

Nålen är en vanlig uddlös broderinål som funkar bra med garnet.

Länkar

  • Hos The Mercerie kan du hitta en gratis webbkurs för att virka Crojo retro.
  • Virknålen har jag köpt hos Virknålar och tillbehör
  • Saxen från HiyaHiya finns hos Garnr, den på bilden är valpen, jag har också en bläckfisk.
  • Den magnetiska nålhållaren finns hos Limmo design

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2023-07-09)

Juni 2023

Juni har varit en månad med både 30 graders värme och bad, men också en siffriga grader och tjocktröja. Det har varit en månad då ett efterlängtat sommarlov har startat. Det har också varit en månad med många jobbiga tankar.

Vardag

Månaden började som vanligt med jobb och förskola. Eller egentligen började månaden med att jag hade semester två dagar. Nova har verkligen längtat efter sommarlov och vi började räkna ner ganska tidigt. Det som är kul är att det har flyttat in flera barn i området som är i samma ålder som Nova och det har varit kul.

Nova har gjort sin sista dag på förskolan och efter sommarlovet börjar hon i förskoleklass. Jag har påbörjat en lång ledighet och det känns som jag verkligen behöver det efter åren som varit. Det är svårt att tänka på, men förra sommaren planerade vi vår semester efter mammas behandlingar. Detta för att jag verkligen vill vara med henne på sjukhuset som sällskap och stöd.

Vi har också förberett mamma och pappas övernattningslägenhet för försäljning, det är mer känslor i det än man kan tro.

Hantverk

Det känns som det inte har hänt så mycket, jag har vävt och jag har virkat. Förutom det har jag pysslat med Nova. Jag har också gjort en Flip Flop Journal och testat Gel Plate Printing.

Jag har jobbat på i mina odlingar och det har varit kul att se hur det mesta i alla fall har grott fint och växer för fullt.

(Blomman på bilden är en citron som blommar hos min svärmor).

Dagblogg juni 2023

Länkar

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2023-07-05)

26 juni – packningsdagen med stort P

Idag har Nova och jag varit runt och fixat med saker inför att vi ska åka bort och allt har hamnat i väskor. Totalt kommer vi ha tre ryggsäckar med oss. Jag har inte packat på det mest platseffektiva sättet men jag tänker också att det är inte tågluffning som står på schemat utan en resa på några timmar. Eftersom det är första gången som jag och Nova reser lite längre med tåg så vet jag inte riktigt vad jag behöver ta med mig och vad som kan bli kvar hemma så jag packar lite mera än jag tror mig behöva.

Sen har mammas lägenhet fotograferats idag inför försäljning, och första luktärten blommar. Det har varit en härlig sommardag.

Det ska bli kul att se odlingarna när jag kommer hem om en vecka. Vad blommar då? Är mangolden så stor att jag kan börja skörda? Och inte minst har sockerärtorna börjat klättra efter nätet de har som stöd eller ej.

25 juni – ersätter borttappade saker

Det var inte bara min virknål som försvann i helgen. Utan även min lilla sax och den nålhållare som jag hade virkat försvann. Som tur var så hade jag en till och nu har jag virkat en ny liten blomma som jag använder som nålhållare.

Annars har jag ägnat dagen åt att fixa mammas lägenhet så att den är fin imorgon när den ska fotas inför försäljning. Det är inte bara jag utan det är en lagsport med min syster, hennes man och inte minst min älskade Mattias. Det är jobbigt men det kommer att bli bra.

Och mitt i allt det så försöker jag att packa till mig och Nova som ska åka bort en vecka på tisdag. Det är första gången som Nova och jag åker iväg så länge själva och första gången som Nova åker tåg så länge själv. Det blir ett litet äventyr.

24 juni – hur kan en virknål bara försvinna?

Idag har jag tappat bort en virknål, den är spårlöst borta. Det känns som att jag har letat överallt, men jag vet att det inte stämmer för då hade jag hittat den. Det kan vara så att jag har haft hjälp av ett barn, mitt eget eller ett syskonbarn. Det ska bli spännande att se var den dyker upp sen, det blir säkert en aha upplevelse.

Jag och Nova har påbörjat en ny bok idag och jag har börjat fundera på enklaste sättet att göra en egen. Det skulle vara kul att göra en egen istället för en färdig från nätet. Så det har jag experimenterat med lite idag. Sen jag har funderat på vilket sätt som är lättast att göra det på. Canva är inte det bäst sättet, tur att jag har Photoshop.

Virknålen har jag löst genom att plocka fram en annan jag hade.

Myntan i tet odlar jag själv och det blir mycket mynta nu för att den inte ska ta över hela krukan med örter som jag har på framsidan. Tur att det är gott.

23 juni – glad midsommar!

Hoppas ni har haft en bra midsommarafton. Vi började dagen med att konstatera att Nova har magsjuka så nu är det bara att vänta på att hon ska bli frisk och hålla tummarna för att vi andra inte ska bli sjuka.

Vi hade planerat en lugn midsommar och det blev det också. Vi var också ute en stund. Vädret har också vänt så det blev det vanliga midsommar vädret med 13 plusgrader och hel mulet.

Jag ska vara ärlig att efter att ha jobbat midsommar massor med år så är inte det en högtid som jag kopplar till massa traditioner eller måsten. Det gör också att det spelar inte så stor roll hur det blir, och i år blev det så här.

22 juni – sista dagen…

Idag har varit Novas sista dag på förskolan och min sista dagen innan semestern. Så när jag skriver detta på kvällen så är det en av mina favorit kvällar på året. Kvällen då hela semestern ligger framför mig.

Hösten som kommer ser jag fram emot. Nova kommer att börja förskoleklass, och det ska bli spännande både för henne och för oss föräldrar. Jag har ett kul projekt på jobbet som jag ser fram emot. Och sen får vi se vad som händer.

Jag tänker i alla fall inte ägna denna semestern åt att stressa eller att planera in en massa saker. Jag tänker göra det som jag och min familj mår bra av. Det kommer att bli säkert några semesterturer, en är bestämd och bokad.

21 juni – sommarsolstånd

Idag är det sommarsolstånd, jag har alltid tyckt att midsommar har haft fel namn. För mig är midsommar början av sommaren inte mitten. Eller en bekant som konstaterade att det man inte hinner innan midsommar det blir inte gjort denna sommaren. Så känner inte jag, det är nu sommaren börjar med alla sina ljuvligheter, och annat. Så sommarsolståndet må vara här men sommaren finns kvar att njuta av.

Senaste ”upcrate” lådan var i brevlådan idag med nya pennor att testa. Nova har hunnit testa men inte jag, det ska bli kul att göra det. För det kommer också regniga dagar och då ska vi pyssla.

20 juni – utsikt från en gräsmatta

I eftermiddags efter jobb och möten hamnade jag på en strandmatta liggandes på gräsmattan. Nova lekte med ett grannbarn och jag bara låg och njöt.

Jag och min syster har suttit med bouppteckning och arvskifte idag, och det är några frågetecknen som behöver redas ut. Jag tror att jag har ringt till alldeles för många myndigheter för att det ska vara riktigt sunt på en och samma dag, och jag kommer att fortsätta imorgon. Men frågetecknen ska rätas ut och jag hoppas det snart löser sig. Tyvärr kan jag och min syster inte lösa allt själv utan måste hålla tummarna för att människor i vår närhet gör de saker som det måste göra, och ganska snabbt.

Men medan så ligger jag och njuter på gräsmattan och känner att för idag har jag gjort det jag kan. Telefontiden är slut dit jag måste ringa och jag behöver vila.