23 mars – använda sitt lager

På bokrean köpte jag ”Sticka, sy & skapa” av Erika Åberg, i den finns beskrivet hur man gör en nåldyna av en glasburk. En sån nåldyna tänker jag göra. Nåldynan ska sitta limmat på locket och är sytt av valkat ylletyg. Jag har bestämt mig för att använda mig av vadmalen som jag vävde med egen spunnet inslag när jag gick på Bäckedals folkhögskola.

Det kanske kan verka lyxigt och jag har valt att inte använda det på många år, men nu känner jag att det är lika bra. Nu har det legat på vinden i över 20 år, det är dags att det kommer till användning. Jag tror att jag vet vart jag har det, men jag är inte helt säker. Jag ska ta och leta fram det, kanske redan i helgen.

Glasburken är i alla fall redo att bli en nåldyna.

22 mars – jämtlandssöm funkar det

Jag fortsätter min jakt på hantverk som funkar att göra med min inflammerade axel. Stickning funkar inte, och det är supertråkigt.

Så nu har jag tänkt om och ska prova broderi. Jag har letat fram ett kuddöverdrag som jag påbörjade 2020, det är daterat. Det är sytt i jämtlandssöm och majoriteten är broderat. Det är dock ett brudpar kvar och det är också anledningen till att det stannande av från början. Jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp broderandet av brudparet. Det är inte så att jag saknar beskrivning för det har jag det är bara det att jag är nervöst för att det ska bli helt fel och inte se ut som människor utan som två barbapapor.

Nu är det bara att hålla tummarna att det kommer att funka att brodera. Och utifall att ni undrar så har jag inga föreställningar om att jag ska kunna brodera under timmar utan att få ont, men tio minuter hade varit trevligt. Jag återkommer med resultatet.

21 mars – rocka sockarna

Idag är dagen då vi medvetet ska rocka sockarna eftersom det är världsdagen för Downs syndrom. Här hemma har Nova gjort det och på förskola har dem dansat till rocka sockarna låten, så den fick vi höra här hemma ikväll. Men tyvärr tog jag inga bilder på rockade sockar.

Efter jag nattat Nova ikväll satt jag en stund i vävstolen, nu har jag hittat hur länge min axel tycker det är ok utan att jag har superont efteråt. Så i 20 minuter vävde jag, det känns som det kommer att ta ett tag innan jag är klar med denna väven. Kul är det i alla fall, och snart är denna randningen klar. Nästa steg är att klippa ner och knyta upp igen och väva nästa randning. Jag klipper ner så jag kan leverera de tyger som jag vävt klart.

20 mars – vårdagjämning

Idag är det vårdagjämning det betyder att solen är här för att stanna på riktigt i hela sex månader. Det känns helt underbart. I helgen är det ”massor” av fröer som ska få komma ner i jorden. Jag ser framför mig härligt blommande krukor ute på altanen och bland mina odlingar.

Just nu drivs jag av en längtan att väva bildväv. Jag har ingen skiss ännu på vad jag vill väva, eller i vilken teknik för den delen heller. Jag har tidigare väv bilder i en variant av HV och MMF teknik. Då har man ett botteninslag som man skyttlar och sedan lägger man in ett mönster inslag där man vill ha mönster. Jag funderar på att väva något liknande igen. Men lite krävs lite skissning innan, det ska bli kul.

19 mars – liten pappersrosindustri

Den helgen har det varit formel 1 igen, och ikväll var det dags för race. Det började redan 18 så jag och Nova pysslade tillsammans till att börja med. Nova gjorde enhörningar av toarullar och jag fortsatte med min pappersrosor. När jag berättade för Nova att det skulle bli en papperskrona att hänga i taket så tyckte hon att den skulle hänga i hennes rum, så det är nog så det kommer att bli.

Jag har gjort några rosor och nu är det ”industri” dags. Det innebär att jag har börjat sätta ståltråd på alla blommor. Ståltråden ska sedan lindas med kräppapper som är klippt fransigt, så det det var nästa steg att klippa massor av remsor av kräppapper och sedan klippa det fransigt. Det var så långt jag hann innan loppet var slut. Jag limmade remsor på två stjälkar under intervjuerna och prisutdelningen.

Nu är det bara att limma resten och det kan jag göra lite nu och då när alla delarna är klara. Jag hoppas också att jag har klippt remsor så att det i alla fall räcker till en av ringarna som kommer att vara stommen i kronan.

F1 då? Vann gjorde Sergio Perez med Max Verstappen på andra plats. Och länge såg det ut som Fernando Alonso skulle bli trea, han stod på podiet och tog emot pris och allt. Men efter det kom beskedet att han fått ett straff på 10 sekunder, och då blev det istället George Russel som kom trea.

Edit: När jag vaknade morgonen 20 mars får jag nyheten att Fernando Alonso har fått tillbaka sitt pris. Så därmed blev prispallen som den var när bilarna gick över mållinjen.

18 mars – skratta är bra för livet

Livet är inte bara skatt och röda rosor, men det är inte utan det också. Jag kan skratta tills jag inte kan andas och då skratta ännu mera, Nova har ärvt det. Jag är glad att hon har ärvt det draget för det gör livet lite roligare att kunna skratta så man kiknar. Också att man kan skratta åt de små sakerna i livet.

Några saker som fått mig att skratta nu i veckan:

  • Synlig asfalt på gångvägarna.
  • Dansa till ”Among Us” med Nova.
  • Titta på satirprogram på tv.
  • Mina kålplantor som växer bra.
  • Härliga samtal med kollegor.
  • Tänka tillbaka på tidigare roligheter.
  • Smärta hos naprapaten.
  • Känslan när vårsolen träffade mitt ansikte.

Inspiration mars 2023

Inspirationen är tillbaka, den kom med ljuset nu i mars. Det är många saker som inspirerar mig i mars. Jag vill komma igång med att nygammalt hantverk, lyssna på föredrag, njuta ute och leva mer.

E-spinner

Jag fick en e-spinner när jag fyllde år ifjol och nu är jag igång. Det är så kul. Jag har köpt flera olika sorters ull som jag ser fram emot att testa. Min syster har en kardmaskin som jag ska få låna, det ser jag fram emot eftersom det kommer att underlätta kardningen och att blanda ullen.

Dräkttorsdag

Jag lyssnade på ett föredrag av Eva Landén, Ola och Joakim Depuis om den forskning de gjort om dräkter i Jönköping, folkdräktmarknad.se och dräktnyckel.se. Jag har länge velat ha en Jämtlandsdräkt men inte riktigt vetat hur jag ska angripa det. Jämtland är ett av få dräktområden i Jämtland men det märks knapp bland alla dräkter som konstruerades till 1935 års dräktmarsch.

Jag har haft en inre diskussion om jag vill sy den dräkt som konstruerades till socken som jag härstammar från eller om jag vill sy en dräkt som är baserade på bevarade plagg från dräktområdet,

Föreläsningen fick igång en massa tankar. Nästa föredrag är i början av april och kommer att handla om pälsar i det folkliga dräktskiket, det är Täpp-Lars som kommer att föreläsa.

Solens återkomst

Sol är på väg tillbaka. Och för mig innebär det att lite energi kommer tillbaka också. Det är så skönt att det är ljust när jag går till jobbet och ljust när jag går hem. Det är så skönt att känna hur solen värmer och att snön sakta men säkert börjar tina på vägar.

Jag ser fram emot att börja cykla igen, när det var som isigast kände jag att jag inte vågade. Men nu snart så.

Jag har också påbörjat ett träningsprogram med målet att springa en mil på en timme. Nu i början har jag haft tur att mina träningspass har varit på dagar med strålande solsken.

Jobba mindre

Jag har börjat vara föräldraledig 12,5%. Det är härligt att få vara mera med Nova, och jobba lite mindre. Jag har lagt upp det så att jag är ledig lite längre några dagar och jobbar heldag några.

Jag har funderat på detta länge så det är skönt att ha tagit ett beslut. Beslutet är att gå ner i tid nu under våren, sen kommer sommaren med semester och sen börjar Nova skolan och då vet jag inte vad som blir bästa upplägget för henne, och hur jag och Mattias ska lägga upp vår arbetstid och omfattning.

Länkar

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2023-03-18.)

17 mars – te efter årstid

Jag älskar att dricka te, i de flesta former, helt vanligt bryggt te, kallbryggt, kombucha och inte minst mousserande. Jag dricker också de flesta sorterna som svart, grönt, vit, oolong, matcha, lagrat, ört och rött.

Och te dricker jag efter årstid. Under vintern vill jag har kraftiga teer, gärna med kryddor. Det blir mest svarta teer då, förutom på kvällen då jag dricker röda teer. Under sommaren dricker jag framförallt gröna och vita teer, och på kvällen örtteer.

Det är som att min kropp just nu har bestämt sig för att det är vår för nu vill jag gå över till mina sommarteer. Det första jag har börjat dricka för säsongen är jasminte, det är så gott.

Jag har länge varit något av en tesnobb, det är jag till viss del fortfarande. Min erfarenhet är att ett lite dyrare te är godare, och jag är petig med mina teer. Det finns inget värre än ett ”trögt” te, så jag brygger ofta mina teer kort tid så jag får med alla goda smaker men inga garvsyror.

Jag kanske ska dela med mig av mina favoritteer?

16 mars – hitta det som funkar

Att ha en inflammation i axeln är begränsande, och det är viktigt att hitta en balans mellan vila och rörelse, och det får inte vara vilken rörelse som helst. Så just nu letar jag efter hantverk jag kan hålla på med, om jag inte får skapa mår jag inte bra.

Jag ska försöka att inte ha en för negativ vinkel på detta, det blir lätt så att jag fokuserar mycket på det jag inte kan göra och inte på det jag faktiskt kan göra. Jag kan inte sticka på min skypesjal som just nu är väldigt tung, jag har inte prova att sticka på ett mindre projekt så det står på att göra listan. Jag hoppas det ska funka.

Vävning funkar men bara en omgång som är ungefär 20 minuter, det är bra att jag kan väva lite i alla fall.

Det jag ska testa om det funkar är att göra klart mina pappersblommor och kanske göra klart papperskronan. Den ska sitta ihop med trådar som man trär med ärtor. Jag tänker använda rosa tråd det kommer bli så fint med blommorna och ärtorna.

För så där 10 år sedan hade jag en akut inflammation i axeln och då försökte jag att brodera. Det funkade genom att jag ställde en äggklocka och jag fick brodera 5 minuter och sedan ta paus 5 minuter. Men jag har just nu inget sug efter att brodera.

Jag har också börjat träna lite och vissa saker funkar jättebra, andra mindre bra. Löpträningen funkar bra. Yogan får jag anpassa eller byta ut vissa positioner. Men det känns skönt att vara igång igen med träningen.

15 mars – veckans läsning

Tur att jag har lite läsning att ta till nu när jag inte får slöjda i den mängd som jag vill och som jag är van vid. Vävmagasinet kom redan förra veckan men jag har bara bläddrat i den ännu. Sportbladets F1-bibel köpte jag idag.

I detta numret av Vävmagasinet är det flera intressanta artiklar som jag vill läsa och som inspirerar. Temat är mattor. Jag ser särskilt fram emot att läsa ”Berättelser i rya” som är skriven av Emelie Röndahls och handlar om hennes ryor. Sen har Miriam Parkman bidragit med en vävnot på en slavrya och ”Snabb skissmetod för rya”. Och sist men inte minst Amica Sundströms artikel om Vikingatidens inredningstextiler. Men jag kommer som vanligt att läsa den från pärm till pärm och jag hittar alltid några pärlor som jag annars skulle ha missat.

Min andra tidning är Sportbladets F1-bibel. Formel ett säsongen startade för två veckor sedan och det ska bli en spännande säsong, i alla fall om det fortsätter som första loppet. Det kanske inte kommer att bli så spännande om första platserna men däremot vem som kommer placera sig efter det.