Boktips: ”Sticka” av Lærke Bagger

För att en bok ska få stanna i min bokhylla så måste den vara inspirerande, det är ”Sticka” av Lærke Bagger. ”Sticka” innehåller både massor av inspiration och stickmönster. Boken riktar sig till både nybörjare och erfarna stickare.

”Sticka” av Læerke Bagger, ISBN: 978-91-7887-442-2, Bonnier Fakta, 2022

Vad innehåller boken?

Det här är en bok med massor av foton. Det är allt från arrangerade foton till Læerkes egna mobilbilder. Boken är uppdelad i 11 kapitel. De första kapitlen heter Sticktekniker, de enkla och de lite svårare. Bland de enkla är hur man lägger upp maskor och helt enkelt stickar. Bland de svårare är rätta till fel och sticka den rätta storleken.

Kapitel tre och fyra handlar om färger och skissning och ”Essensen av Læerke Bagger-stickning”. Här beskriver Læerke hur hon jobbar med skissning och sedan hennes tekniker att jobba med garn som hon knyter ihop för att få till olika utryck i stickningen. Hennes tre olika tekniker kallar hon för ”ATS scrap”, ”All over scrap” och ”Bad idea”.

Boken innehåller fem kapitel med stickbeskrivningar. De går från lätt till lite svårare. Den första ett mönster på en scrunchie sen går det vidare till barnkläder och tröjor. I sista kapitlet med stickbeskrivningar heter ”Crazy stickning” och det innehåll lite mer avancerade mönster. Det man kan lära sig är att sticka motveck, öglestickning och sticka med pärlor. Totalt är det 15 stickbeskrivningar. Insprängt blev stickbeskrivningskapitlen är det också ett kapitel om broderi.

Boken avslutas med ett kapitel om ”Baskunskaper” och de är enligt Læerke garnåtgång, efterbehandling och tvätt och till sist garnkvaliteter.

Är det här en bok för din bokhylla?

Det här är inte bok för alla, det märks om inte annat på sociala media då vissa skriver att det är en fantastisk bok och andra att den inte är deras tekopp. Men jag tror att de flesta kan hitta inspiration i boken.

Det som jag tog med mig särskilt är det som Læerke skriver om skissning och hur hon jobbar med processböcker. När jag läst det påbörjade jag genast en egen. Jag har också stickat en tröja och det mönstret var riktigt enkelt att följa, det var också kul att man kunde välja om man ville välja den enklare eller den mer avancerade varianten.

Jag blir också sugen på att testa de olika teknikerna som Læerke beskriver för skapa olika garner. Jag har testat ”ATS scrap”, jag skulle vilja testa ”All over scrap” och ”Bad idea”.

Hade jag haft denna boken som ungdom/ungvuxen så hade jag nog stickat allt i den och skapat helt egna plagg. Jag tror att det skulle vara en bra present till en ungdom/ungvuxen som stickar eller vill börja sticka. Skicka med några stickor och garnnystan så har du en perfekt present.

Länkar

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2023-03-04)

3 Comments

  1. kerstin Lagergren

    Din stickning livsval inspirerar oss min syster jag83 år mångårig medlem i svenska hemslöjds föreningen Tema i tisskrifta hemslöjden var stickning. Du har varit publicerad i fler siktidnngar.

    • Hej Kerstin, kul att höra. Men lite osäker på om det är mig du tänker på, då senaste gången jag var med i en tidning om stickning var för mer än 10 år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *