Gel Plate printing – första försöken

Nu har jag testet något nytt och det är gelprints. Det är en tryckteknik där man använder en gelplatta som håller färgen. Man kan sedan göra mönster på olika sätt och i flera lager för att få fram olika effekter.

Detta behöver man för gelprints, en platta, en gummivals, färg och papper eller annat att trycka på. Det är också bra att ha en glasskiva att färga in gummivalsen på.

Jag upptäckte denna trycktekniken på Instagram och jag kände att jag bara var tvungen att testa den. Det slutade med att jag köpte två plattor av olika märken och två olika typer av färg. I detta inlägget kommer jag att skriva om mina första intryck.

Speedball + Linofärg

Detta var den första plattan som jag testade. Jag missade att den inte var gjorde för akrylfärg och fick därför beställa Linofärg. Linofärg är en vattenbaserad färg som är gjord särskilt för tryckning.

Jag började med att testa att rolla på ett lager färg och sedan lägga på blad. Med ett tunnare papper tog jag bort färgen vid sidan om bladen. Sedan bort med bladen, färgen fick torka och så ett ytterligare ett lager färg. Till sist föra över allt på ett tjockare papper.

Jag upplevde att det var svårt att få bort färgen runt bladen med det tunnare papperet och även när jag torkade med en våtservett försvann det helt. Det var också mycket färg kvar efter att jag förde över det slutliga trycket på det tjockare papperet.

Det var till och med så att plattan var helt blå efter jag hade tryckt och det fick jag inte bort trots att jag testade flera olika metoder.

Gelli arts + Akrylfärg

När jag upptäckte att Speedball plattan inte funkade med akrylfärg så köpte jag en platta från Gelli arts som ska funkar bra med akrylfärg.

När jag fick den så började jag att testa på direkten. Jag började som med den andra plattan med att använda blad för att göra mönster. Och det blev som jag ville det mesta av färgen runt omkring bladen följde med upp när jag gjorde första trycket. Det var lätt att lägga på andra lagret och när jag gjorde det slutliga trycket så följde all färg med.

Det blev som jag tänkt mig och nu experimenterar jag med olika sätt att göra mönster och lägga på färg. Jag lär mig något vid varje tryck jag gör och jag vill testa mer och mer.

Det som är roligt är att Nova tycker att det är kul och hon kan göra mycket själv. Det är bara att lägga på papperet och se till att färgen kommer på hela papperet som jag gör. Med lite övning som kommer hon att kunna göra det utan problem.

Länkar

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2023-06-05)

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *