Det här är jag!

Du kanske funderar på vem jag är, hur kom det sig att jag började väva eller kanske något helt annat. Jag hoppas att jag svarar på några frågor, om jag inte svara på det du funderar på skriv din fråga i en kommentar.

Lite kort om mig, jag är 39 år bor i Östersund, där jag också är uppväxt. Jag är sedan 2013 gift med Mattias, och vår familj fulländades med Nova som kom i februari 2017. 

Foto: Emma Bergstrand

I vävstolen sker magi. För mig börjar det ofta på ett rutpapper med röda prickar, genom rutnätet döljer sig trådarna. Att sedan gräva bland trådarna, vilka egenskaper ska det färdiga tyget ha? Som att vara ett barn i en godisbutik. Sedan att få se det växa fram i vävstolen det är underbart. Vävstolen ger mig ett redskap som möjliggör mina idéer.

Foto: Emma Bergstrand


Vävning har alltid fascinerat mig, alla möjligheter. Du kan väva utan nästan några redskap alls lika väl som med en vävstol som tar upp ett helt rum. Möjligheterna är oändliga, det är bara din egen uppfinningsrikedom som sätter gränserna. Det finna alltid något nytt att test, en ny bindning, nytt material, nya kombinationer.

Att våga testa i vävstolen är viktigt för mig att hitta sätt att utveckla min vävning. Att titta bakåt är på samma sätt ett sätt att titta framåt, det finns mycket att lära från äldre textilier, mycket som fallit i glömska. Att titta på gamla textilier är som en upptäcktsresa in i äldre vävares värld, en värld utan samma regler.

Finns det något vackrare än att se en väv växa fram i vävstolen, att se hur tygbommen växer. Att sedan får klippa ner och rulla ut timmar av jobb, det som började som trådrullar eller nystan har förädlats till något mycket mer.

Det är en häftig känsla att sätta saxen i ett tyg som man själv har designat och vävt. Det är lyx, även om man som vävare inte alltid inser det.

Jag är inte bara handvävare utan är också skapare av lyx. Lyx i form av vävar som jag har lagt ner själ och hjärta i skapandet av.

Lättaste sättet att få kontakt med mig är genom att skicka iväg ett mejl till: hanna@hannakristine.se

4 Comments

  1. Så fint skrivet. Vill så gärna lära mig väva, men livet ger mig inte tid just nu. Men någon gång. Så länge är jag glad att få se det du och andra gör i sociala medier :).

    • Tack så mycket. Det är synd att det inte är fler timmar på ett dygn. Det finns så mycket att inspireras av. Jag kommer att väva mera nu höst än jag har gjort på flera år, det kommer att märkas både här och på Instagram. =)

  2. Hej!
    Jag heter Tove och fick tips om dig när jaf efterlyste någon som skulle kunna hjälpa mig brodera. Jag stylear folkmusikern Samatha Ohlanders inför hennes nya skicka och show som produceras av Riksteatern, Gävle folkteater och Teater Västernorrland och jag hoppas nu kunna få hjälp med att brodera några av hennes otroliga texter på hennes blus och sjal. För detta har vi en liten summa av 1500:-att betala ut, vi står självklart för materialet. Vi kommer ta pressbilderna 19e juli. så det är ett ganska kort jobb. Vi tänker att det som hinns broderas på den tid vi kan betala för blir det broderi det blir. Föreställningen kommer spelas i jämtland under 2022-23 och ja broderi med som en röd tröd från pressmaterial till färdig föreställning. Håller tummar och tår för att du vill hjälpa oss brodera eller kanske tipsa vidare. Ring gärna om du undrar minsta lilla! 0735769219 är mitt nummer!
    Bästa
    /Tove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *