Boktips: En plats på jorden; Om att bygga en stuga och skapa ett liv av Markus Torgeby och Frida Torgeby

Ibland hittar man böcker som bara fastnar som det känns som att ta ett andetag att läsa men en vecka att processa. En plats på jorden; Om att bygga en stuga och skapa ett liv var en sån bok för mig.

En balans mellan det existentiella och det praktiska

Man skulle kunna se detta som en praktisk beskrivning för hur man bygger ett hus steg för steg. Man kan också se det som en bok som handlar om det existentiella i livet, som att göra mera av det som verkligen betyder något för en i livet.

Boken är indelad i tre olika delar, Mina rum, Våra rum och Nya rum.

”Stora och små platser som sätter sig i kroppen.”

Ur inledningstexten till kapitel 1

I det första kapitlet skriver Markus om det som har gjort att han är där han är idag. Vilka vägar han har valt och varför. Ett stycke har underrubriken, ”Det sitter i händerna”. Där skriver han om det tar tid för rörelse och feeling att sätta sig i händerna, om att låta det ta tid.

I ett annat stycke skriver han om tvivel och att det är i tvivlet som det mänskliga finns. Som han skriver,

”Vem är jag om jag inte känner något, om jag inte tvivlar. Om jag inte hör mitt eget hjärta slå.”

Ur kapitel 1

Ett annat stycke har rubriken ”Sommar på burk” och handlar om att cykla i väg till ett vildhallonsnår och fylla hinkar med hallon för att koka sylt till vintern.

Insprängt i boken finns det stycken där Markus berättar om sina barn och vad han vill lämna vidare till dem. Till exempel som att han vill att hans barn ska uppleva livet fysiskt och inte genom skärmar.

Stycken som dessa blandas med praktiska texter om bygget av stugan. Det handlar om hur Markus letar efter platsen, hur hela familjen hjälper till att bära material och bygga. För att slutligen använda stugan.

Boken avslutas av ett kapitel som handlar om att bygga stugan. Det är en beskrivning i detalj om vilka verktyg och material man behöver och steg för steg hur man bygger.

Boken knyts ihop av Fridas bilder.

Är det här en bok för din bokhylla?

Det jag tar med mig främst från denna boken är det existentiella, alla funderingar om varför man väljer att leva ett liv på det sätt som man gör. Markus förespråkar ett enklare liv men det handlar inte om att omvända dig, det handlar om få dig att funderar över de valen du gjort och gör.

Det jag gillar med byggbeskrivningen är att Markus är noga med att vara tydlig med att man kan börja med en mindre maskinpark, detsamma med material där man får tips på hur man kan hitta billigare material till exempel genom att återanvändning. Jag gillar att han är så tydlig med att man inte behöver köpa varje typ av verktyg som finns i en bygghandel.

När jag hade läst boken blev jag sugen på att bygga ett hus, men det för bli senare. Jag kanske får börja med en kåta som Markus gjorde. Jag vet ett bra ställe att ställa den på under somrarna.

Så jag skulle rekommendera denna boken till de som funderar på sitt ”varför” i livet, eller helt enkelt vill bygga en stuga.

Det finns en dokumentär i tre delar på SVT Play där man kan följa bygget, jag tyckte att den var bra.

Länkar

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2024-01-04).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *