Vad gör ett projekt roligt?

I höst har jag försökt att djupdyka i den stora frågan vad gör ett projekt roligt? Man skulle kunna vända på det till, vad gör ett projekt tråkigt men jag tycker det är roligare att tänka positivt. Jag kommer att utgå från några av de projekt som jag har slutfört detta året, och som jag kommer ihåg hur det kändes när jag stickade.

Mössan Korsvirke som var en fröjd att sticka efter ett mycket bra mönster.

1. Bra mönster

Det här är a och o. Jag stickar nästan uteslutande efter mönster skrivna av andra. Som en parantes så är min tanke att ändra på det nästa år, men det är ett annat inlägg.

Ett bra mönster vad är det? Ett bra mönster är tydligt och välskrivet. Det är inga problem om det förväntas att jag ska göra lite matte men det får inte vara särskilt mycket. Särskilt inte om det är lite knöligt att räkna, det vill jag ska vara gjort av designern, det är därför jag köper ett mönster.

Med tydligt menar jag att det ska en förklarande text, upplägget av själva mönstret ska vara bra och det finns bilder både på hela projektet och på detaljer om det finns några såna.

Midsummer mkal som jag stickad i ett super härligt garn

2. Härligt garn

Eftersom jag nästan aldrig stickar i det garn som står angivet i mönster så är det här helt mitt ansvar. Men det är viktigt med bra garn, garn som är anpassat för typen av projekt. Sockgarn till sockar, mjukt garn till en tröja, lite hållbarare garn till vantar…

Förutom själva garn typen så ingår färg i detta också. Det har jag skrivit om tidigare att jag känner att jag har gjort lite fel färgval ibland och att jag skulle behöva fundera mera på det.

Men de gånger jag har garn i färg som känns helt rätt så blir det ett roligare projekt.

3. Tidsåtgång

Mina projekt får inte ta för lång tid att slutföra, tar det för lång tid som blir det inte roligt. Jag har ett par såna projekt liggande, och jag har slutfört några såna projekt under detta året, och då har jag fått använda pannbenet för att kunna slutföra.

Det bästa tidsåtgångs intervallet för mig verkar vara mellan en helg upp till två månader.

Sockan senapsblommor som jag mot alla odds slutförde och hittade tillbaka till flow.

4. En fråga om ”Flow”

”Det finns ingen inspiration, det finns bra hårt arbete”, det sa min konstlärare till en av mina studiekompisar. Jag kan ge honom rätt till viss del och när jag skapar på beställning så är det det som gäller. När jag skapar för mitt eget högsta nöjes skull då är det flow som gäller. Det måste kännas kul, någon del av projektet måste kännas kul, det kan vara allt från själva skapandet eller att bli klar och få använda eller ge bort.

När jag skapar till mig själv då måste det vara givande, då måste motståndet vara så litet som möjligt. Varför kanske du undrar, och det är för att det skapandet är för att må bra, komma ner i varv och må bra, då kan det inte vara en kamp.

Vad är det perfekta projektet?

För mig är det ett projekt där jag har valt ett bra garn i en bra färg. Mönstret jag stickar efter är tydligt och klart. Och det flyter på och jag kan känna slutpunkten där någon gång i framtiden. För ja, jag känner slutpunkten jag ser den inte, det är en känsla.

Länkar

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2022-10-29).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *