Boktips: Making mobiles av Karolina Merska

Man kan verkligen säga att folkliga mobiler har fått ett lyft de senaste åren och nu syns de både här och där. Folkliga mobiler finns i flera länder och har olika namn i sverige ”oro”, i finland ”himmeli” och i polen ”pająk”. Denna boken handlar om polska pająki.

Making mobiles av Karolina Merska, ISBN: 978-1-91164-163-6, Pavilion BooksCompany Ltd, 2020 (Boken är på engelska)

Vad innehåller boken?

Boken är uppdelad i fyra olika delar. Boken börjar med en inledning där Karolina berättar om varför hon började jobba med pająki och om deras historia i Polen. Sen börjar beskrivningarna.

Första delen innehåller grunderna. Vilka material och verktyg behöver du. Hur är en pająk uppbyggd och hur kan man linda basringen och olika formar av armar. Del två är alla ”pompoms” totalt beskrivs åtta olika varianter, sju i papper och en i garn. När man har kommit så här långt i boken så är det dags för projekten.

Projekten är uppdelade i två delar. Den första med traditionella pająki, totalt sju stycken. Den andra delen är samtida pająki, det är totalt åtta stycken. Projekten beskrivs i detalj och du kan skapa en precis likadan pająk som finns i boken, om du vill. Projekten beskrivs med både ord, bild och illustrationer.

Det är också tre stycken pająkkonstnärer som blir porträtterande i boken. De är utsprida och hänger ihop med beskrivningen till den pająk där deras speciella särdrags används.

Är det här en bok för din bokhylla?

Det här är en bok för dig någon oror och/eller himmeli och vill utveckla det, eller vill testa på något nytt inom papperslöjd. Denna boken innehåller många olika tekniker som inte är förekommer eller som i vissa fall finns i lite utsträckning i Sverige och Finland.

Det är lätt att plocka olika delar och göra en alldeles egen. Bokens pająki är ganska stora, det är allt från 35 x 80 cm till 65 x 125 cm, det finns också små julgransdekorationer.

Det som inspirerar mig är att de är svulstiga och livliga, det känns som att det inte finns så mycket ramar att hålla sig inom utan det är bara att köra. Många pająki är uppbyggda runt en eller två metallringar som bestämmer diametern, men efter det är det inte så mycket att förhålla sig till.

Det är en stor variation bland de olika pająki så du kommer att med största säkerhet att hitta en som kommer att tilltala dig. Jag tycker om de flesta. Jag tror jag ska börja med en med ärtor och pappersrosor.

Länkar

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2023-01-17)

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *