En, två, tre Himmeli

Jag har haft en liten himmeli fabrik här hemma. Det började i somras då jag surfade runt på nätet och hittade en beskrivning (här). Det gjorde att jag hittade boken Himmeli Geometrisk halmslöjd förr och nu av Eija Koski (Natur och Kultur). Med den i handen och en bunt sugrör har jag nu gjort tre olika himmelis, (eller hur man nu gör plural av en himmeli, flera himmelis?).

Den första jag gjorde var en liten av gula sugrör, den händer nu i vårt köksfönster. Den känns härligt höstig, björken utanför matchar bättre för var dag som går när den blir mer och mer gul.

Nästa jag gjorde hade en annan modell, och denna gången använde jag mig av svarta sugrör. Den fick min pappa i födelsedagspresent och hänger hemma hos dom. Den tekniken den är jag sugen på att jobba med härnäst och göra en större. 

Den tredje och sista är också den största, den har jag jobbat med ett tag. Främst eftersom jag har gjort den sittandes på golvet när Nova har gymmat i babygymmet, och det är roligt i väldigt olika långa stunder. Som tur var är det en enkel grundform som man snabbt lär sig göra och som man kan avbryta mitt i när någons träningslust tar slut. 

En sak som tilltalar mig med himmeli är att dom inte kräver en massa dyra specialredskap eller material, med det sagt så är originalen oftast gjorda i råghalm inte en stapelvara i dom flesta butiker men det finns inte heller något krav att använda halm heller, jag använder mig som sagt var av sugrör. Det man behöver mer är nål, trå och sax, det har dom flesta redan hemma. Jag använder mig av en lång docknål, det underlättar om man har en lång nål.

Himmeli heter det i Finland i Sverige har dom kallas för bland annat oro och himmel och finns i många olika modeller, Hemslöjden gav för många år sedan ut en bok ”Julträd och Julkrus” red. Katarina Ågren (2001), i den kan man läsa mera om dom olika Svenska traditionerna och hur man gör dom. Den är också en av mina favorit böcker när det kommer till julslöjds inspiration, den dyker upp på antikvariat nu och då.

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *