Sockor: Blåkvarts

Nu är Sockmadness igång på riktigt och jag har stickat det första paret, kvalificeringssockorna. Det har märkts att det är ett tag sedan nu som jag stickade så länge och intensivt över så många dagar för jag har haft träningsvärk i händerna. Men sockarna blev fina.

Jag invigde mina sockar dagen efter de blev klara och godkända.

Detaljer:

  • Mönster: Engelkristall av Caia Gossens
  • Garn: 
    • Socki fine, Adlibris 75% ull och 25% polyamid, två färger.
  • Garnåtgång: Ljusblått (B098) 43 gram och Mörkblått (A030) 22 gram
  • Stickor: Strumpstickor, 3 mm

Garnval gjort i förväg

Garnvalet hade jag gjort innan jag visste om mönstret eftersom jag gjort garnbuntar till alla mönster utifrån den materiallista som finns i Sockmadnessgruppen. Det var så skönt att bara kunna grabba tag i den bunten som var för ”sock E”. Och jag tycker att det blev riktigt bra. Jag gillar lite flammiga garner och jag tyckte att det blev riktigt bra i flätstickningen.

Massa tunna flätor

Jag har lärt mig en helt ny teknik för mig, inte avancerad på något sätt men revolutionerande och det är Helix knitting. Det är när man stickar tunna ränder ett varv per färg och istället för att vrida garnerna om varandra i färgbyterna så plockar man upp det garnet man ska sticka med under det garnet man har stickat med. Genom att göra så får man riktigt fina ränder och ingen klumpig rand på insidan med vridna maskor. Så enkelt och så genialt.

Jag har också fått träna på att sticka flätor utan flätsticka, och det är lite pilligt i vissa lägen och vissa maskor vill liksom försvinna. Men hade jag stickat med flätsticka hade jag nog inte varit färdig ännu för det hade tagit betydligt längre tid.

Summan va kardemumman är att det blev ett par riktigt fina sockar, jag gillade verkligen mönstret. Det var inga dirketa utmaningar. Hälen är en vanlig bandhäl och man stickar uppifrån och ner.

Jag har fått bekräftat att jag är med i tävlingen och har fått en plats i ett lag så nu är det bara att vänta. Det brukar ta några dagar innan lagen är helt klara och det är dags för tävlingsrunda ett, ska bli spännande att se hur de sockarna ska se ut.

Sockarna på formare

Länkar:

  • Jag har skrivit ett inlägg om mina förberedelser, det hittar du HÄR.
  • Sockmadness forever är en grupp på Ravelry
  • Mönstret finns på Ravelry och kommer att vara tillgängligt för alla när tävlingen är över i maj/juni.
  • Min projektsida på Ravelry finns HÄR.
  • Vill du titta på en film om helix knitting finns det många på Youtube.

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2022-03-17)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *