Sjal ”Grönskan”

Min andra skypesjal är klar! Att ha ett kontorsjobb under coronatider innebär mängder av skypemöten och utbildningar. Och jag kan inte bara sitta och bara lyssna. Därför stickar jag, det får inte vara något som faktisk kräver något räknande eller aktivt tänkande. Så jag väljer mönster med den inställningen. Den första skypesjalen jag stickade kallade jag ”Onboarding” eftersom den stickade jag under introduktionen som heter ”Onboarding”.

När jag skulle välja ett nytt mönster valde jag ”Botanic Shawl” av Stephen West. Det är lite mer avancerat än den första sjalen eftersom den har två färger och man stickar två varv med ena färgen och två varv med det andra.

Detaljer:

  • Mönster: Botanic Shawl av Stephen West
  • Garn: 
    • botten: DROPS Flora, 06 Black (100 gram = 420 meter),
    • mönster frg 1: Schoppel-Wolle Zauberball®, 2244 Zauberwald (100 gram = 420 meter)
  • Garnåtgång: 3 nystan av bottengarnet och 1 nystan av mönstergarnet.
  • Stickor: Rundsticka 100 cm, 3,5 mm

Garnval

Att välja mönstergarn var enkelt jag ville använda samma som är använt i sjalen som är med i mönstret. Inte nödvändigtvis i samma färg men ett Zauberball. Det finns ganska många färger att välja på så det var inte ett lätt val, till slut föll valet på en grön.

Mycket av effekten kommer automatiskt med mönstergarnet som har mycket långa bitar i varje färg och mjuka färgövergångar. Det syns särskilt på den stora delen med lyfta maskor. Jag gillar särskilt hur garnet blir jättemörkgrönt så att mönster ser ut att försvinna.

Bottengarnet blev en favorit från Drops, Flora som är ett blandgarn alpacka/ull och som jag tycker är skönt att sticka med och det är behagligt att ha på sig. Jag började med att välja mönstergarn och sen varde jag färg till bottengarnet och jag valde svart, det kanske känns som en simpelt val men det var det jag trodde skulle bli bäst. Och jag tycker nu när den är klar att det blev riktigt bra med svart i botten.

Stickning

Jag började sticka på den i slutet av september 2020, sen har jag stickat under möten men också under lunchen, särskilt på slutet då jag bara vill bli klar.

Den är på många sätt väldigt ”rätt på”. Man börjar med i ena spetsen och så ökar man i ena sidan så det blir en liksidig triangel. Den största delen av sjalen stickar man i ett mönster som har ett enkelt mönster med lyfta maskor. Slutbården stickas utan lyfta maskor.

Det enda jag behövde hålla koll på var när jag skulle lägga in en ny rand med lyfta maskor. Den första ökningen efter den är annorlunda än alla andra ökningar.

Slutresultatet

Jag har gjort en enda liten ändring och det är att slutbården har 11 repetitioner istället för 12. Varför kanske du frågar dig? Snålhet är svaret! Efter 11 repetitioner tog mönstergarnet slut, alltså nystan nummer ett. Enligt mönster ska det gå åt två nystan så jag hade två nystan, men bara tanken att påbörja nystan nummer två kändes jobbigt. Särskilt som jag i så fall skulle vara tvungen att nysta av en hel del för att komma fram till den färgrepetition där jag skulle börja på. Så därför blev den 11 och inte 12.

Så, där kom också svaret på varför jag har skrivit ett nystan i garnutgången istället för två, det är ingen felskrivning utan den räckte med ett. Och jag skulle ljuga om jag inte skrev att jag har varit fundersam under stickningen om jag har stickat fel eftersom jag hade så mycket garn kvar. Jag har räknat maskor och mät så många gånger och storleken stämmer med mönstret.

Jag är mycket nöjd med sjalen och jag kommer säkert att använda den mycket som typ halsduk, den har en bra form för det.

Är ni nyfikna på vad som kommer här näst så kan jag berätta att det blir en till sjal från Stephen West.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *