Boktips: Handbok i Vävning av Ulla Cyrus-Zetterström

Det finns böcker som jag tycker ska finnas i alla vävares bokhyllor, en av dom är Ulla Cyrus-Zetterströms ”Handbok i Vävning”, ”Bindningslära – konstvävnader”. Den har utkommit i många utgåvor och om man håller utkik så brukar dom dyka upp nu och då på antikvariat. Den utkom första gången 1950, varje utgåva är utökad med nya tekniker, jag rekommenderar därför att du köper en så sen utgåva som möjligt.

Min bok är Sjunde utgåvan, första tryckningen, ISBN 91-27-02413-X. Den är tryckt 1990, jag hade turen att få köpa min när jag gick på Väfskolan i Borås där man hade köpt in flera klassuppsättningar av böcker med syftet att sälja till studenterna.

Varför rekommenderar jag denna boken? Därför att den är heltäckande, den tar upp så väl grunderna som det mer avancerade. Den innehåller grundläggande bindningslära, hur man väver olika typer av konstvävnader, olika beräkningar och sist men inte olika vävredskap och vävuppsättning.

Boken börjar med en del som heter Bindningslära – Konstvävnader. Här gås grunderna igenom hur man läser av ett bindemönster till exempel. Därefter är det grundbindningarnas tur i sedvanlig ordning tuskaft – kypert och satin med sina respektive härledningar.

Sen kommer dom riktigt roliga bindningarna, eller vad sägs om kapitlet ”Bindningar som bildar upphöjningar, fördjupningar eller trådluckor”? Sedan kommer konstvävnader, röllakan, flamsk, rya…

Delen avslutas med ett antal ”Vävnader i färg” bilderna har en tyngdpunkt på konstvävnader.

Därefter börjar den vävtekniska delen, med bindningsanalys, Inställningsberäkning, garnnumrering, garnberäkning. Det är också den här delen som på många sätt gör boken unik. Vilken annan bok har ett stycke om ”Tvinningens inverkan vid garnberäkning”, med exempel?

Den sista delen går igenom ”Vävningen och redskap”, allt från hur man sätter upp en väv till hur ett ryckverk och tygbomregulator fungerar.

Ska kanske sägas att det inte finns några färdiga vävsedlar i boken utan hela upplägget är att du själv ska får verktyg för att skapa dina egna vävar, med utgångspunkt från en bindning eller ett garn.

Så iväg och leta på antikvariet. Om jag bara skulle få äga en vävbok är det där här jag skulle välja.

2 Comments

 1. Hur står Handbok i Vävning av Ulla Cyrus-Zetterström mot de nyare böckerna Konsten att väva av Åsa Pärson och boken Att väva av Arianna E. Funk ? Om man vill ha heltäckande information, kan de två nyare ersätta Ulla Cyrus bok?

  • Vilken bra fråga, den satte igång massa tankar.

   Jag tycker att ”Konsten att väva” och ”Att väva” står sig bra mot Ulla Cyrus-Zetterström och tvärtom. Det märks att Ullas bok är skriven och publicerad för nu mer än 20 år sedan, det är framförallt bilderna, dom är färre och främst i svart/vit. Det kanske inte är boken jag sätter i händerna på någon som just börjat väva. Om man vill ha heltäckande information så är det ”Konsten att väva” som är närmast, det som inte finns är vävning med dragrustning/harneskrustning och lampasbindningar. Men jag kan tycka att är det det man vill väva så finns det hela böcker om bara det som jag skulle rekommendera istället.

   Om jag skulle tipsa en nybörjare om en bok så skulle mitt tips vara att titta i både ”Konsten att väva” och ”Att väva” och köpa den som inspirerar mest. För jag tror att dom kommer att tilltala olika vävare.

   Jag hoppas att dessa två böcker är dom första som kommer att publiceras framöver, och jag hoppas att det kommer att komma böcker som djup dyker i en teknik/bindning, på samma sätt som vi har stickböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *