Boktips: Sticka, sy & skapa av Erika Åberg

När jag tänker på Erika så tänker jag på stickning, men hon har också skrivit böcker om annat skapande också. Sticka, sy & skapa med underrubriken ”kreativa projekt i naturliga material” är en sån bok. Detta var en böckerna jag köpte på bokrean 2023.

”Sticka, sy & skapa; kreativa projekt i naturliga material” av Erika Åberg, Bokförlaget Semic, 2021, ISBN: 978-91-552-7013-1. Erika har skapat en hashtag till denna boken #handgjordvardag som hon uppmanar att man använder för att märka sina projekt på Sociala Media, du kan också hitta inspiration i vad andra har gjort.

Vad innehåller boken?

Boken har två delar, den första som tar upp ungefär en tredjedel av boken handlar tekniker. Det är ett kapitel om en handgjord vardag och hur man kan få in kreativt skapande i sin vardag. Sen kommer det kapitel om att sy, brodera, sticka, vilka redskap man kan behöva och inte minst hur man lappar och lagar. Detta följs av ett kapitel om färgning och då är det naturlig färgning. Denna första delen av boken avslutas med ett kapitel om att trycka.

Sen kommer den andra och största delen av boken där alla projekt beskrivs. Dessa är uppdelade utefter det material som används och heter Tyg, garn, papper och från naturen.

Totalt är det 31 stycken projekt i boken. De varierar mellan att vara små som man kan slutföra på en timme eller två, till större som är lite mera tidskrävande. Det som förenar de flesta är att det är skapade av återbrukade tyger eller papper, och att det gärna är tryckta eller färgade av Erika. Även stickningarna är gjorda med tanken att man ska kunna använda sina restgarner.

Är detta en bok för din bokhylla?

Detta är en lite av varje bok. Det är projekt som kräver att man kan till exempel sticka, men också projekt som inte kräver några förkunskaper. Det som särskilt inspirerat mig är kapitlet om växtfärgning och hur man kan använda rester och återanvända material. Jag blev särskilt sugen på att sticka tvättlappar av lin, för lin garner har jag mycket av. Jag är också sugen på några av de sydda projekten. Nåldynan som man sätter fast på en glasburk och en ögonkudde att ha vid avslappning.

Jag skulle ge denna bok till någon som är intresserade av att komma igång med eget skapande, men också till någon som vill börja växtfärga. Jag kommer att sträcka mig efter denna boken när jag vill ha ett litet projekt. Sen att det är en sån vacker bok gör det att den passar fint i min bokhylla.

Länkar:

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2023-04-23).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *