No Limits Sweater

Ibland är det härligt att sticka något som går snabbt och ”No Limits Sweater” är det sånt projekt. Mönster är från boken ”Sticka” från Lærke Bagger. Jag stickade på den lite nu och då under en månad men jag skulle nog kunnat sticka hela på en helg.

Detaljer

  • Mönster: No Limits Sweater av Lærke Bagger
  • Storlek: 2 på bredden och 4-5 på längden
  • Garn:
    • 3-tråds Tykk Ull (Sandnes garn), färg: 3821 Kardemumma, (70m/50g)
    • Finullgarn (Rauma), blandade färger, (175m/50g)
    • Fin Mohair Silke (Järbo), färg: 31522 Peach Whip, (210m/25g)
  • Garnåtgång: ~ 1000g (3-tråds Tykk Ull 650g, Finull 250g och Fin Mohair Silke 100g)
  • Stickor: 10 och 7 mm, rundstickor i olika längder

Hur är det att sticka?

Jag började med garn, vad skulle jag sticka tröjan i? Jag valde att använda den teknik som Lærke kallar för ”All over scrap”. I det här fallet innebar det att jag hade en tråd av scrapgarn, en tråd basgarn och en tråd mohair. Mitt scrapgarn gjorde jag av finullgarn, jag använde rester som jag hade kvar från tidigare stickningar.

Jag gissade att jag skulle få rätt stickfasthet. Det blev en provlapp och så höll jag tummarna att det skulle bli rätt masktäthet och som tur var blev det det. Så jag kunde börja sticka tröjan.

Vilken storlek jag skulle sticka? Enligt mönstret ska man sticka tröjan ganska kort, cropad och det ville inte jag ha. Så jag landade i att sticka den i storlek 2 på bredden och sedan började jag sticka den i storlek 5 på längden för att sen gå över i storlek 4 mitt på bålen. Jag gick på känsla.

Jag valde att sticka det avancerade mönstret som innebar att man skulle sticka tröjan lite längre bak än fram, och att resåren stickades sist. Tröjan stickas nedifrån och upp, bål, ärmar och så ok och polokrage.

Jag gjorde avmaskningarna med italiensk avmaskning, det blir lite fel när jag maskar av nederkanten så det blev stumt. Jag tycker dock att det blev bra med en stum avmaskning där så jag valde att behålla den.

Vad tycker jag om tröja?

Jag har använt tröjan några gånger, den är väldigt varm så just nu är det inte riktigt säsong. Den är för varm att ha under jackan och för kall att ha utan jackan just nu. Det är för varm att ha inomhus. Jag tänker att jag kommer att använda den när som jacka när det blir lite varmare ute, typ noll grader.

Den är väldigt mysig att ha på sig. Det enda som stör mig är polokragen som jag tycker blev lite för lång. Det jag har gjort är att vika in kragen, jag funderar också på att repa upp den lite så den blir ungefär 5 cm kortare.

Det var kul att sticka den, men jag kommer troligtvis inte att sticka en till. Jag har insett att jag tycker bättre om tunnare tröjor som är mer figurnära så det jag tänker sticka framåt.

Länkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *