14 maj – En fråga om ”flow”

Idag har jag börjat på ”flow” i vävningen. Jag brukar tycka att det tar de första decimetrarna att hitta ”flow”. Jag ska lära känna varpen och inslaget, hur hårt eller löst måste jag slå med slagbommen.

Men nu har jag hittat ”flow”. Skyttlingen går utan stopp. Jag har också börjat bli kompis med min nya skyttel, den känns bättre i handen och jag har fått in känslan för hur mycket kraft jag behöver för att skyttla den.

När jag sitter i vävstolen minns jag första gången jag vävde med lin 25 i varpen och ull 12/1, det var på den tiden man kunde köpa den tjockleken. Det var i alla fall på Bäckedals folkhögskola i Sveg på vårterminen 2002, och jag vävde i en Tallåsen vävstol och jag var inte redo att väva med den varpen. Det gick trådar varannan centimeter den första halvmeterna sen gick det bättre men det gick av massor av varptrådar. Jag vävde ändå runt 1,5 meter på en bred av kanske 70 cm. Tyget har jag kvar det ligger och väntar på att jag ska sy något av det, risken finns att det får vänta 20 år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *