Boktips: Färga garn och sticka av Anna Bauer & Eva Zethraeus

Fler växtfärgningsböcker till folket! Om ni känner igen namnet Anna Bauer är det troligtvis för att hon har skrivit två helt underbara böcker om Hönsestrick. Eva Zethraeus är yrkesverksam keramiker. Både Anna och Eva har har ateljéer på Konstepidemin i Göteborg och har färgat tillsammans under flera år.

Färga garn och sticka; Naturligt med växter, svampar, lavar och löss av Anna Bauer & Eva Zethraeus, ISBN: 978-91-89215-57-3, Polaris Fakta, 2021

På jakt efter hållbar färg

Boken består av 2/3 färgning och 1/3 stickning. Boken börjar med ett kapitel vars namn är syftet med hela boken ”På jakt efter hållbar färg”. Sedan kommer delen ”Innan du sätter igång”. Det innehåller kapitel med namn som ”Fördomar om växtfärgning”, ”Parametrar som påverkar färgen”, ”Att tänka på för ett bra resultat”…

Färgningsrecept

Sen kommer färgrecepten, men genomgång med av 27 olika växter, svampar, lavar och löss. Det är flesta recepten är på växter. Recepten är en blandning av växter man kan plocka själv och färgämnen som man, med högst sannolikhet, behöver köpa.

Färgrecepten består av ett eller flera recept på färgbad. Det är många garnprover fotade för varje färgrecept. Författarna har skrivit lite kort om varje färgämne, det står också hur ljusbeständigheten är. Flera av färgrecepten har också beskrivit hur man kan göra varianter genom till exempel olika mängder växtmaterial och efterbad.

Stickmönster

Boken innehåller också ett gäng med stickmönster, totalt åtta stycken. Det är alla plaggen är mönsterstickade med två färger. Det är en betoning på tröjor och koftor, men det finns också en kjol och ett par byxor. De flesta mönstren är väldigt storleks inkluderande där största övervidden är ungefär 150 cm, plagget mått. Det är en kofta som inte har en övervidd på runt 150 och den har som största storleken med en övervidd av 126 cm, plagget mått.

Plaggen stickas i olika garner de, flesta i tvåtrådigt ullgarn men några plagg stickas också i entrådigt ullgarn.

Är detta boken för din bokhylla?

Det här är boken för dig som är intresserad av växtfärgning, det är där den stora behållningen i boken ligger. Jag gillar hur författarna har lagt upp färgrecepten med massa olika färgprover färgade både på vitt och grått garn. Fokus är på hållbara färger, och hur man kan ändra färgen genom olika betningar, tillsatser och efterbad.

Jag gillar att den är så pedagogiskt upplagd utan att bli omständlig. Och den gör mig så sugen på att växtfärga i sommar. Jag bara måste testa att beta med rabarberblad.

När det kommer till stickmönstren så blir jag mest sugen på att sticka en kjol. Det är lite häftigt att den ska stickas i en-trådigt ullgarn. Lite läskigt dock med stickor 2,5 mm, det är många maskor på ett varv, men så snygg.

Länkar

  • Anna Bauer har en hemsida där man kan läsa om hennes skapande.
  • Eva Zethraeus har en hemsida där man kan se hennes keramik och läsa om hennes skapande.

(Länkarna var korrekta vid publiceringen 2022-05-03)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *