Shawlography – Westknits mkal 2021 – Förberedelser

Då var det snart dags igen för Westknits mkal. Jag har tidigare stickat två stycken, Slipstravaganza och Speckle & pop. Två år har jag också köpt mönstret men sen inte stickat sjalarna. Den jag stickade ifjol Slipstravaganza tycker jag väldigt mycket om men färgerna jag valde gör att jag inte använder den så ofta. Jag har därför tänkt annorlunda detta året.

Vad är en mkal?

MKAL står för ”Mystery Knit ALong”, på svenska kallas det oftast för mysteriestickning. Vad det innebär i praktiken är att man får mönstret är uppdelat i flera delar som man får utspritt över en viss tid. Mysteriet består i att man inte vet hur den slutgiltiga stickningen kommer att se ut.

Det man vet innan det drar igång är vilken typ av sak man ska sticka, vilket garn man behöver hur många färger, oftast får man tips om hur man ska välja. Behövs det något mera så får man också veta det. Oftast får man veta allt detta i god tid innan så man har möjlighet att ordna garn och annat som behövs.

Westknits mkal har alltid varit en sjal och det är det i år också. Mönstret och garnpaketen släpptes 1 september och mkalen startar åttonde oktober så gott om tid. Stephen West, som är designern bakom Westknits, har som vanligt varit generös när det kommit till videos om hur man kan tänka vid färgval och visat de garnpaket som han har satt ihop. Ska sägas att hans garnpaket sålde slut på bara några få timmar.

Mina färgval

Mitt garn som det såg ut i paketet när jag öppnade det.

I år har jag kostat på mig ett av Stephens ihopsatta paket. Japp, jag var ute och handlade en halvtimme efter släpet. Det gjorde också att jag kunde tänka utan för boxen när det komemr till färg. Jag fastnar oftast för svart och ett gäng färger. Och jag tycker de sjalarna blir så snygga men jag har fått inse att jag använder dem inte så mycket. Jag hade därför som intention att i år välja en färgskala som jag inte brukar välja. När jag gick igenom alla garnpaketen som fanns så fastnade jag för flera stycken men särskilt ett ”Yaku Brown”.

Garnet är ett i merino ull så det är supermjukt. Det heter Yaku 4/16 och kommer från ett danskt garnföretag som heter CaMaRose och färgerna som ingår i paketet är Chokladebrun 1857, Mörk sennep 1980, Grön med gult 1844, Braendtkarry 1989 och Natur 1003. Det är tillverkat och färgat i Peru. Jag har aldrig stickat med det tidigare så det ska bli spännande att få testa ett helt nytt garn.

I garnpaketet följde det också med lite ”roligheter”. Ett klistermärke, en tygtag som man kan sätta fast på sin färdigstickade sjal, tre stycken ”lazy swatches” och en projektväska, man kunde få en svart eller en alldeles ny färg, man fick inte välja, jag fick en rosa, jippih!

Roligheterna i mitt paket.

Det som imponerade mig var ”lazy swatch”, eller snarare materialet de är gjorda i. Jag tror dem är gjorda i väldigt stabil kartong, kanske med inblandning av trä. Eller om jag säger så här, du få linda hårt för att få dem att vika sig, så hårt att jag tror att garnet går av först.

Nu har jag samlat ihop det jag enligt mönstret kan behöva och är redo att starta den åttonde oktober.

Garnerna linda runt en lazy swatch.

Länkar:

  • Stephen & Penelope – Här köpte jag mitt garnpaket, de har också andra helt fantastiska garner.
  • Ravelry – Mönstret till Shwalography kan du köpa här
  • CaMaRose – Här hittar du CaMaRose alla återförsäljare, i Sverige och i utlandet.
  • Slipstravaganza – Min färdiga sjal från mkal 2020.

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *