Denna gången vill jag tipsa om två böcker som båda handlar om fälltäcken från Tröndelag. Den ena om södra tröndelag och den andra om norra tröndelag. Båda är också utgivna under samma period 2001 – 2002. Båda är också resultatet av två inventeringar, där man har bett folk att visa upp sina äldre bevarade fälltäcken. Fälltäcke heter åkler på norska.
Södra Tröndelag
Åklær; å kle ei seng å veve et åkle av Anne Grete Sandstad, ISBN: 82-92305-03-3, Trøndersk forlag, 2002
Detta är en riktigt tjock bok som är upplagd så att varje region och område presenteras i ett eget kapitel. Boken börjar dock med en genomgång om hur fälltäckesinventeringen gick till och sedan om bland annat fälltäcken och vävtekniker. Total är det sex vävtekniker med i boken. Många av täckena är vävda i ”skillbragd” eller smålandsdräll som det heter på svenska. De andra tekniker som är med är plattväv, rosengång, daldräll och kypert.
Kapitlen som beskriver ett område eller region är upplagda så att det först är en kort presentation om hur fälltäckestraditionen såg ut precis där. Sedan är det ett antal vävsedlar som alla är för att man ska kunna väva kopior av äldre fälltäcken.
En häftig väv som är med är ett täcke i skillbragd som kallas för 17 skafts täcket, det har 13 mönsterskaft och vävdes i original med 4 botten skaft, men det går att väva med 2 bottenskaft också.
Norra Tröndelag
-Om fellen kunne fortelle…; Åkletradisjon til inspirasjon av Randi Breiset (red.), ISBN: 82-996047-0-2, Nord-Trøndelag Husflidslag, 2001
Boken börjar med att berätta om den fälltäckesinventering som man har gjort. Den går vidare med historik om vävstolar, skinnfällen, hur fälltäcken har använts, hur man har återbrukat dem, material och färger.
Därefter går man igenom de olika vävteknikerna som förekommer i fälltäckena, totalt är det sju stycken. Två känner man igen från södra tröndelag, som plattväv och smålandsväv. Men här finns också tekniker som enkel skillbragd, som är en smålandsväv med 6 mönsterskaft, sjonbragd som man mest kan likna vid dukagång men med heltäckande mönster, och slutligen dubbelväv, damast och båtryor.
Bokens sista del är vävsedlar, man har valt ut en del av de äldre vävarna och tagit fram vävsedlar till dessa. Det är två tekniker som inte har några vävsedlar och det är dubbelväv och båtryor.
Boken innehåller också en engelsk sammanfattning.
Är dessa två böcker något för din bokhylla?
Är man intresserad av folklig vävning i Norge, eller för den delen i Jämtland och/eller Härjedalen innehåller både dessa böcker mycket intressant information.
Om man vill ha många vävnotor så innehåller den från södra tröndelag flest såna, men den om norra tröndelag innehåller den i mitt tycket spännande tekniken sjonbragd. Vävarna innehåller flera olika kvalitéer och är därför också bra att ha om man vill hitta på egna mönster och vill ha några olika kvalitéer att utgå ifrån. Så har jag jobbat med dessa böcker tidiagre, särkilt under min utbildning.
Båda dessa böcker kan vara svåra att hitta på antikvariat men det är värt att hålla utkik efter dem.