Första försöken med solfärgning

Det är några år sedan som jag färgade dessa garner. De är resultatet av mina experiment med solfärgning. Jag läste om denna metoden att färga i Lina Sofia Lundins bok om naturlig färgning och ville testa. Det här är resultatet.

Detaljer

  • Garn: 100% ull, superwash, 100 gram per härva.
    • Tjocklek: Fingering
  • Växter: Lök, Renfana, Lingon och Björklöv

Så här solfärgar du

Att solfärga är inte svårt, det tar dock lite tid. Det du behöver är:

  • Garn som du vill färga, det behöver inte vara betat.
  • Glasburk med lock, en till varje färgning, storleken beroende på hur många härvor du vill kunna färga på samma gång.
  • Vinäger, jag använder ungefär en matsked per härva.
  • Växtdelar att färga med, här får du testa dig fram vilka växter som ger den färg du vill ha och hur mycket växtdelar du fyller burken med.

Börja med att blöta ditt garn. Ta sedan din glasburk och varva garn och växtdelar, här kan du välja lite hur flammigt du vill ha ditt garn genom hur du packar garn och växtdelar. Fyll sedan på burken med varmt till ljummet vatten och toppa det hela med vinägern. Stäng burken och vicka/rulla den så att allt blandas. Ställ burken på en fönsterbräda och låt den stå där i en till två månader. Jag märkte upp mina burkar med datum så jag visst när det vara dags att tömma och tvätta garnet.

Jag har hunnit testa fyra olika sorters växter och så här blev de:

Lökskal, gul och röd

Jag började med denna då det var enklast och det var vinter, lökskal kan man enkelt få tag på antingen genom att samla hemma eller genom att fråga om man kan få på närmsta livsmedelsbutik.

Eftersom detta var den första färgningen fyllde jag bara på burken med garn och lökskal utan att tänka så mycket på hur det skulle inverka på färgningen.

Mitt garn fick ligga en månad i burken.

Lingon

Min nästa färgning var med lingon, det också med anledning av att det var vinter. Den färgningen betedde sig annorlunda än lökskalet, den stora skillnaden var att lingonen spred sin färg i hela burken och det gjorde att garnet inte blev lika flammigt.

Mitt garn fick ligga en månad i burken.

Björklöv

Björklöv är ett klassiskt färgämne inom växtfärgning, det flesta som växtfärgat har färgat med björklöv någon gång. När man färgar med björklöv i gryta så blir garnet knallgult, det blev det inte när jag solfärgade, i alla fall inte denna gången.

Mitt garn fick ligga två månader i burken.

Renfana

Renfana har jag och färgat med flera gånger i gryta. Det är ett färgämne som man kan ändra lite färg på med efterbad. Detta solfärgade garn har inte den färg som det brukar få när jag färgar i gryta och jag har inte använt något efterbad.

Mitt garn fick ligga två månader i burken.

Vad ska jag göra nu?

Jag ska göra två saker, jag ska göra ordning prover så jag kan testa ljushärdigheten. Det skulle vara spännande att se om det är någon skillnad på ljushärdigheten mellan solfärgat och grytfärgat. Sedan ska jag sticka av det, jag tänker mig en sjal då garnet är helt underbart mjukt.

Renfana, Björklöv, Lökskal och Lingon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *