Virkat och valkat sittunderlag

Dags att ta tag i ett projekt som jag velat göra ett tag. Det blir ett antal utflykter på ett år och ofta behöver man ett sittunderlag och jag haft en inre bild av virkade såna. Det som gjorde att jag faktiskt tog tag i det var för att jag vid en tur blev ganska kall och fuktig där bak, dags att göra något åt saken.

Detaljerna:

  • Mönster: Sun Spot / DROPS 221-43
  • Garn: 
    • 3-trådigt ullgarn (~150 m = 100 gram)
      • Färg: Egen färgat flamgarn.
  • Garnåtgång: ~ 150 gram
  • Virknål: 6 mm

Förändringar jag gjorde

Den största förändringen jag gjorde var att jag virkade flera varv av bara stolpar innan jag började med ytterkanten, detta eftersom jag använde ett tunnare garn än det i mönstret. Jag virkade tills jag hade 12 stolpar på varje triangel. Annars har jag virkat enligt mönstret.

Valkningen

Sittunderlaget var 54 cm i diameter innan valkning. Jag valkade i tvättmaskinen på 40 grader, några kläder fick följa med som sällskap. Då blev den 50 cm i diameter. Det tyckte inte jag räckte så jag körde den en gång till på 60 grader i en full maskin med handdukar, då blev den 46 cm i diameter och den tjocklek som jag velat ha.

Är jag nöjd?

Jag är nöjd med resultatet. Mönstret var dock inte helt lätt att tyda alla gånger och det fanns med symboler som inte fick någon förklaring. Det blev dock lätt att virka när jag snappade upp var ökningarna skulle göras och efter det använde jag inte mönstret särskilt mycket.

Sittunderlaget i sig blev lagom tjockt, och så mjukt att det inte är några problem att vika eller rulla det. Det gör också att om man vill ha det tjockare som kan man vika det på mitten och sitta på det dubbelt. Jag ser framemot att få testa det på nästa utflykt.

NU ska bara resten av familjen får varsitt.

Länkar:

  • Mönstret till sittunderlaget hittar du HÄR.

(Länken var korrekt vid publiceringen 2022-07-16).

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *