27 maj – Är vävning dammigt?

Jag skulle behöva städa vävrummet, just nu känns det som att det är damm överallt! Det är lätt att tro att vävning eller textilt hantverk är ”rent”, till skillnad från trä hantverk. Jag tror det beror på att man har en bild hur sågspån och slipdamm ser ut, det är annat med textil.

Vävning är otroligt dammigt, när man väver med vissa material känns det som att man skapar lika mycket damm som väv. Jag tänker särskilt på cottolin som jag tycker dammar riktigt mycket. Under en period vävde jag trasmattor av jeans till ett jeansföretag ”Denim Demons” och då var allt blått. När jag snöt mig var det blått det som kom ut. Det är också anledningen till att jag inte är så sugen på att väva trasmattor då jag har min vävstol i mitt hem, i ett eget rum men ändock i mitt hem.

När jag gick på Sätergläntan fick vi tidigt informationen att man inte fick tända ett ljus, tändsticka eller tändare inne i vävskolan. Detta eftersom det var så mycket damm i luften och om man hade otrolig otur så kunde allt det dammet ta eld på samma gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *