10 maj – Ibland behövs det smörjning

När man ska väva med garn som ligger på härva har man två olika sätt att hantera det. Man kan nysta det eller bobbina det. Jag använder båda metoderna men vid olika tillfällen.

Nysta gör jag med grövre garner när jag har många färger. Gärna om det är en mindre mängd av varje färg. Bobbina gör jag när det är tunnare garner eller när det är få färger. Jag föredrar att bobbina, jag har fyra bobbiner, (nu blev jag osäker det kanske finns några till på vinden).

Ikväll när jag skulle bobbina gick det så trögt. Drivremen hoppade va två gånger och jag tänkte ”brukar det vara så här trögt!”. Så föll mina ögon på symaskinsoljan jag alltid har stående på arbetsbordet och tanken slog mig när oljade jag senast bobbinmaskinen? Det var säkert år sedan. Med lite olja gick det lika smidigt som jag är van vid att det ska göra.

Jag har en film på youtube om hur jag bobbinar om du är intresserad på att se närmare på hur jag bobbinar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *