Schampokakor – Kit från Organic makers

Min jakt på ett bra schampo för mitt hår har pågått i massor med år. Jag har köpt jättedyra schampon, och billiga (när de dyra inte funkat och jag liksom gett upp en stund). Balsammetoden testade jag också ett tag, men att hitta ett schampo som funkar för både mitt hår och min hårbotten det är inte lätt. Jag har psoriasis som ibland gör att det kliar helt magiskt i hårbotten.

Sedan i vintras har jag uteslutit silikoner, parabener, SLS och SLES. Jag vet inte om det har gjort super stor skillnad, men jag slipper ha en kliande hårbotten. Jag har köpte ett schampo som uppfyller de kraven, men det är ganska dyrt och inte så bra som jag hade hoppats. Så då tänkte jag varför inte test något jag titta på länge, schampokakor, med plussidan att jag fick göra de själv.

Jag valde att köpa ett kit för schampokakor från Organic makers med salvia, rosmarin och nässla.

De pastellgröna schampokakorna Salvia / Rosmarin / Nässla har en mjukt örtig doft och vårdande egenskaper av salviaextrakt & eterisk olja rosmarin  i en bas av mjuk lavendel och vanilj. Pulver- och örtblandningen innehåller grön lera för viktiga mineraler, nässelpulver som ger glans och stimulerar hårbotten, kaolin, majsstärkelse och en gnutta oxidpigment.

Från Organic makers hemsida
Alla ingredienser är i skålen och blir blandade.

Kit från Organic makers

Kitet innehåller allt du behöver och allt i flaskor, burk och påse ska användas, hurra för det. En tydlig instruktion följer också med, det minsta man kan begära i ett kit, men som inte alltid uppfylls. Men i detta fallet är det en riktigt bra instruktion.

En burk har det tydliga namnet ”Schampokaksbas” och det ska värma så det blir formbart, och det är den enda uppvärmningen. Jag gjorde det i mikron, och det gick jättesmidigt. Därefter är det bara att bland i resten i den ordning som står i instruktionen.

När allt är blandat så står det att man ska lägga ut smeten på ett bakplåtspapper, sen ska den vila. I instruktionen står det att det tar cirka 30 – 60 minuter, men in mitt fall tog det ungefär 2 timmar. Sen kunde jag forma kakorna.

Jag har ingen schampokakepress, men det fanns ett tips i instruktionen att använda burken som schamposkaksbasen var i och det fungerade jättebra, det gjorde att kakorna fick jättefin kant.

Sen var det bara att vänta på att de skulle torka, och sånt är spännande med småbarn i huset. Kommer de att få ligga orörda eller ej?! Det fick de faktisk göra.

Schampokakor på tork

Användning av schampokaka

Att använda en schampokaka är enkelt. Precis som med en tvål så blöter du kakan och jobbar den mellan händerna tills du får upp ett skum, hur mycket beror på hur mycket schampo du vill ha. Sen masserar du in det i håret, och sköljer och avslutar med balsam (om du använder det).

Än så länge har jag hunnit tvätta håret med schampokaka två gånger, och rent blir det. Nu är det bara att se hur länge det håller sig rent och om min hårbotten tycker om det eller inte.

Länkar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *