Sommarfilt till Nova

Tanken med denna filten var att den skulle vara klar till sommaren så Nova skulle kunna ha den när hon sov på dagarna. Och så slutade hon sova på dagarna! Och så började jag sticka på mkalen ”Sommerstrikk”. Så filten blev liggande.

Som jag har skrivit om tidigare så ska Nova byta förskola, inget vi har valt utan ett politikerbeslut. Den förskolan som hon gick på 2020-2021 är nu stängd för renovering under två år. Då vi har grannar som har barn där så jag har haft möjlighet att få svar på en massa frågor, som till exempel hur sover barnen ute eller inne. För även om Nova inte sover hemma så tror jag att det är bäst för alla om hon sover en stund på förskolan. Och det visade sig att barnen sover inne, och ska ha en kudde och filt. Filt! Så det var bara att köra igång och sy färdigt ”Sommarfilten”.

Så här gjorde jag

Inspirationen till denna filten och tekniken att sy den har jag fått från Suzy Quilts. Hon har gjort två filmer som finns på Youtube som visar tekniken.

Nålarna sitter med ungefär 10 cm mellanrum

Jag använde mig av interlock trikå i ekologisk bomull i tre olika färger. Två tyger, det lila och det gröna är det som är själva filten. Dessa två tyger satte jag sedan ihop men ohemult massa nålar så att dem inte skulle flytta på sig när jag sydde. Jag använde mig av böjda säkerhetsnålar.

Sen ritade jag ut stjälkarna och sydde dem med förstygn. Jag använde mig av både moulinégarn som jag använde tre trådar av och pärlgarn nr 5. För att rita stjälkarna på tyget använde jag mig av en vit bläckpenna som jag brukar använda när jag broderar yllebroderi.

En av blommorna och bladen redo för sömnad.

När stjälkarna var sydda klippte jag ut fem blommor i turkost och placerade ut dem. För att dem skulle sitta fast när jag sydde limmade jag fast dem med ett limstift för tyg. Efter blommorna ritade jag ut bladen. Först sydde jag blommorna och därefter sydde jag bladen.

För att få gröna löv så jag klippte bort det lila tyget efter att jag hade sytt runt formen. Det var lite spännande men det blev snyggt.

Allt är sytt med förstygn

Som slutkläm så sydde jag dit Nova med stora bokstäver och daterade den, 2021. Nu ska den inte kunna komma bort på förskolan.

Så här blev hela härligheten när den var klar

(Nu kanske jag ska sy klar örngottet jag påbörjade till Nova för två år sedan).

4 Comments

 1. Jag har hittat ett gammalt fälltäcke utan fäll, med ett hål.
  Varp i bomull, inslag bomull och ull, i rött och brunsvart mestadels, från en by i Jämtland.
  Mönster med viggar.
  Det är ganska väl hållet. Jag tänkte lägga ut det på nätet, men kanske jag skall spara det, då jag ju väver lite, och gillar hantverk och ull… vad kan det ha för värde då jag hittat det i Extra-sons hus?
  Hur tar jag hand om det bäst, lagning till exempel. Jag hänger ut det för rengöring.

  • Det låter som ett fint täcke.
   Värdet är super svårt, jag upplever att det är svårt att sälja bara fälltäckesväven, de jag har sett ligga på nätet har gått för 500 – 1000 kronor.
   Vädring låter bra, snötvätt i vinter. Jag skulle laga hålet genom att lägga ett ylletyg på baksidan och sy fast runt hålet, men det beror också lite på hur stort hålet är.
   Hör gärna av dig om du har fler funderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *