2 mars – dräkttorsdag om ”Puzzelbitarna som skaver”

Ikväll var det dags för dräkttorsdag igen. Dräkttorsdag är digitala föreläsningar på facebook som ”Historical textiles” anordnar, det är oftast första torsdagen varje månad och det är olika teman varje gång.

Då det var första torsdagen i mars och Smålands nationaldag så var det Smålands tema. De som höll i föredraget var Eva Landén, Ola och Joakim Depuis och de pratade om ”Puzzelbitarna som skaver”. De pratade om den forskning som de har gjort om dräkterna i Jönköpings län.

Det var väldigt intressant att lyssna på det de kommit fram till om hur dräkterna hade konstruerats och varför man då tog de beslut som man gjorde. De visade också på de bevarade plagg som fanns och funderade på varför man valt just det plagg och inte det andra. De pratade också om hur dräkterna förändrats under 1900-talet och den dräkt som de själva har konstruerat efter originalplagg från Mo.

Det pratade också om sina hemsidor folkdräktsmarknad.se och dräktnykel.se som är mycket bra hemsidor om folkdräkter. Är du sugen på att se föredraget ligger det på ”Historical textiles” facebook sida under några dagar.

Nästa dräkttorsdag är 13 april och då kommer Täpp Lars och pratar om skinnare och pälsar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *