30 juni – Rabarberchutney

Idag var planen att jag och Nova skulle bygga en koja i skogen, men myggen gjorde att det blev inte kul så vi gick in och gjorde rabarberchutney istället.

Det är första gången som jag göra rabarberchutney och det blev två omgånger idag, först en liten. Som jag sen åt av till lunchen och den var super god så jag bestämde mig för att göra en till och den gjorde jag dubbel. Så nu har vi rabarbershutney i frysen för att kunna plocka fram lite sommar i vinter.

Rabarberchutney

En stor sats

  • 700 gram rabarber
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk kanel
  • 6 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • cirka 1 tsk sambal oelek

Gör så här:

Skär rabarbern i tunna skivor och hacka lökarna grovt. Fräs rabarbern och löken tills det börjar bli ”syltigt”. Tillsätt kanelen, strösockret och vattnet. Låt allt koka upp och låt det koka i 20 – 30 minuter, tills det börjat tjockna. Rör om då och då. Stäng av värmen och tillsätt sambal oelek efter hur mycket sting du vill ha, börja med en liten mängd och smaka dig fram.

Häll upp härligheten i två burkar eller flera. I kylskåpet håller rabarbernchutneyn i några veckor. Eller frys in den och ha under de delar av året då tillgången på rabarber är skral.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *