9 juni – min mormor är en av min förebilder

Min mormor Ingrid skulle ha fyllt 102 år idag 9 juni och för att fira henne tänkte jag att jag skulle berätta lite om min mormor som är en av mina förbilder. Hon föddes 1921 och dog 1988 i en by som heter Lövsjön som ligger norr om Föllinge.

Jag hann aldrig lära känna min mormor på riktigt då hon dog när jag var bara 6 år gammal.

Min mormor var otroligt duktig på textilt hantverk hon sydde kläder, vävde, virkade, stickade med mera. Hon hade egenskaper som jag är djupt avundsjuk på. Hon hade ett tålamod utöver det vanliga och så noggrann.

Jag har inte så många minnen av min mormor men ett är från sommaren innan hon dog. Jag gillade att leka med Sindydockor, det var en modedocka i samma storlek som Barbie. I alla fall så sydde min mormor en klänning till mina dockor, och jag kommer ihåg hur förväntasfull jag var. Jag minns hur jag står och ser på när hon syr och väntar på den ska bli klar. Klänningen finns kvar i väskan tillsammans med dockorna.

Min mormor drev småbruk tillsammans med min morfar. Men hon var också sömmerska och hon sydde både till familjen och till försäljning. Hon sydde bland annat en kjol till drottning Silvia på 1970-talet, det var en gåva från Föllingeslöjd. Mamma berättade att det var många som var nyfikna på Silvias mått, men min mormor var inte typen som berättade sånt.

Mormor vävde också mycket. Det sista hon vävde var en pläd, den finns kvar och värmer gott.

Jag hoppas att jag en dag ska bli så noggrann som min mormor och få samma tålamod.

(Min mormor gillade inte att vara med på bild. Bilderna är från 1938 då mormor var 17 år.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *