Dags att börja väva band igen?

För ganska många år sedan köpte jag en pärm med bandmönster och äldre band från Jämtland, kvinnan som samlat banden heter Nanny Oskarsson. Jag har tidigare delat med mig av bandmönstren här på bloggen, det var när jag blev hackad 2017 som de försvann. Nu funderar jag på olika sätt som jag skulle kunna dela med mig av banden.

Det är en blandning av hur banden är dokumenterade. Några är uppvävt band och mönster, några har ett garnprover och ett rutmönster ytterligare några är bara originalband med en lite lapp med information.

Det arbetet jag startade då för massa år sedan var att väva upp de äldre banden med garner som finns tillgängliga idag. Och det är det som jag nu funderar på att börja om med. Detta för kunna visa banden som de skulle se ut om du väver dem nu. Jag tänker ändå att i de fall då originalbanden finns i pärmen dela med mig av dessa så man får se dessa också.

Min plan är att väva upp några band och göra nerladdningsbara mönster. Som komplement spela in filmer för att visa hur man väver mönster i bandgrind. Hur låter den planen?

Band från Myssjö

Vad ska jag göra?

Börja med att kolla igenom det jag gjorde för en massa år sedan. Vilka band började jag väva på? Digitalisera mönstren och i de fall det saknas gör rutmönster och varpordning. Göra mönster i .pdf format, redo att bli ner laddade. Och så spela in en bunt filmer om bandvävning. Visst låter det som en kul ”att göra lista”?

Så nu har jag något att göra det närmsta året, minst.

Några varpar som väntar på att bli vävda.

2 Comments

  1. Åh det skulle vara jätteintressant att få ta del av dessa mönster! Min pappa växte upp i Funäs i Myssjö samt Sölvbacken i Oviken. Jag växte upp i Hoverberg och har förfäder från Klövsjö samt Storhallen i Åsarna. Band från dessa orter är högintressanta för mig men även andra orter är ju såklart kul att se. Hoppas att du hinner med att dokumentera och är jättenyfiken på hur det går.
    MVH Maria

    • Hej Maria, jag ska kolla vad jag har, jag vet att det finns ett väldigt fint band från Myssjö. Jag hoppas komma igång med att lägga upp mönster i höst. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *