Inomhusodling

Jag älskar att odla och nu är det dags att dra igång odlingssäsongen inne. Jag har odlat sallad inne under flera år, men i år tänkte jag odla lite mera. Och inte minst testa lite nya saker, både saker jag tänker odla och hur jag kommer att odla.

Hängande odling i fönstret

Så här ser upphängningen ut.

I år har jag satt upp ett hängande hyllplan i fönstret i köket för att kunna odla mera. Hyllplanet hade jag sen innan, det har varit uppsatt i mitt gamla vävrum. Till snören använde jag bomsnören från Texsolv system, dem är dimensionerade för 80 kg, och det borde räcka. Jag köpte riktigt rejäla krokar som jag har skruvat fast ovanför fönstret.

En av fördelarna med denna upphängningen är att när säsongen kommer då vi vill kunna öppna fönstren så är det enkelt att ta bort hyllan. Sen är det bara att sätta upp den igen när det är dags att odla igen i köket.

Enda nackdelen som jag kan komma på är att jag inte kan sätta upp adventsstjärnan i år, så jag får komma på något annat att dekorera fönstret med.

Hydroponi

Jag har odlat hydroponiskt i några år, mest sallad under den tiden det inte går att odla på friland. I somras odlade jag gurka hydroponiskt och året innan dess odlade jag gyllenbär i uterummet. Men nu är det dags att börja odla sallad i köket igen. I denna första omgången, som jag hoppas ska räcka fram till jul/nyår, odlar jag tre olika sorters sallad. Jag ser verkligen fram emot när jag kan börjar skörda, dit är det säkert en månad.

Jag odlar i en Harvy, det är en odlingslåda från Nelson Garden. Den är inte med på bild men den står på fönsterhyllan under det hängande hyllplanet.

Odlingslådor

Min tre odlingslådor

Jag har tidigare odlat i godislådor, och det funkar bra men jag ville ha några med lock med ventil. Jag ville också att dem skulle vara i robust plast så att de ska hålla under många år. Tre stycken lådor tyckte jag var en bra start, det kan bli flera, vem vet.

Det jag har börjat att odla är en låda med hälften basilika och hälften dill. Den andra har ärtskott och den sista har en kålblandning för mikrogrönt. De första dagarna är det så spännande att se hur den lilla grodden kommer ut och så tar det ett gäng dagar till så kommer det små blad. Det är också därför det är så tillfredställande med ärtskott för det går så fort.

Jag köpte solrosfrön också, men dem har jag inte sått än, och nu har jag ingen odlingslåda, det får nog bli en godislåda till dem.

Jag är fortfarande i uppstartsskedet, så jag kommer att återkomma med resultatet. Kanske mest regelbundet på Instagram där det med största säkerhet kommer i stories.

Länkar:

  • Sproutly, härifrån köper jag de flesta frön jag använder för groddar och mikrogrönt. De har också odlingstillbehör.
  • Nelson Garden, det är härifrån jag har odlingslådor, hydroponiskodling och växtlampor. Dem har massor av återförsäljare.
  • System Texsolv, tillverkar snörena som jag använder som upphängning, och framförallt i vävstolen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *